Burnt Sugar Almonds - Gebrannte Mandeln


So called “Burnt Sugar Almonds" are called "Gebrannte Mandeln" in German and are most often purchased at Christmas Markets around here. Burnt sugar almonds are caramelized sugar-coated almonds, flavored with cinnamon and vanilla. They are usually cooked fresh in copper kettles right in front of you at the market. If you are lucky, you can buy them still warm. They become harder, like brittle, when completely cool but no less delicious and tempting. Served in small paper cones or sold in cellophane bags, Burnt Sugar Almonds are a treat you should not pass up if you see them being sold at a Christmas market.
"Gebrannte Mandeln“ werden ja bekanntlich am häufigsten auf Weihnachtsmärkte verkauft. Gebrannte Mandeln sind mit karamellisiertem Zucker beschichtete Mandeln, gewürzt mit Zimt und Vanille. Sie werden in der Regel in einem offenen Kupferkessel direkt vor dir auf den Märkten frisch zubereitet. Wenn man Glück hat, sind sie noch warm, wenn man sie kauft. Einmal abgekühlt, bleiben sie lecker, werden aber recht hart. Gebrannte Mandeln werden entweder in kleinen Papiertüten oder in Cellophan-Beuteln verkauft. Frisch Gebrannten Mandeln kann man selten widerstehen, wenn man sie auf einem Markt sieht. Und ihren Duft riecht.




On the picture above, you see the Burnt Sugar Almonds on the left and Gingerbread Biscotti (my recipe is in the previous post here) on the right.

If there is no Christmas market that you can visit to buy these almonds at, you can recreate these tasty treats at home if you are so inclined. The ingredient list is short and sweet and, honestly, the Burnt Sugar Almonds are quite simple to make, all you need are a few pantry items and about 20 minutes of time.


Burnt Sugar Almonds

Ingredients for the Almonds
  • 200 grams raw, whole almonds
  • 200 grams white sugar 
  • a pinch of fine sea salt
  • 1/2 vanilla bean or 3 tsps. pure (homemade) vanilla sugar
  • 125 ml water
  • 1 tbsp. cinnamon (“Ceylon” cinnamon from Sri Lanka)

Special Equipment needed
  • a heavy pot NOT a non-stick pan.
  • a wooden spoon
  • a baking sheet lines with parchment paper

Preparation of the Almonds
  1. Scrape the inside of the vanilla bean and add it to the sugar. Mix it well. Set aside. (Instead of discarding the vanilla bean, you can always put the rest of the vanilla bean in with your vanilla sugar to boost its aroma.) OR: Use 3 tsps. pure vanilla sugar
  2. Add the sugar, salt, water and cinnamon into the heavy saucepan and set it over medium heat. Stir to mix, then bring it to a boil before adding the almonds.
  3. Add the almonds to the pan after the sugar water comes to a boil. Stir over high heat, to boil the water away.
  4. The sugar will dry out after a few minutes and the almonds will take on a grey-brown tinge. Keep stirring, so that the almonds do not burn on the bottom of the pan.
  5. Turn the heat under the pan to medium, to keep the sugar from browning too fast and burning. At this stage, the sugar heats up and starts to melt. It is already brown from the cinnamon, so it is hard to see the color change. Just keep stirring, so that the almonds become evenly browned and about half of the sugar is melted and gives the almonds a shiny coat. They will stick together but you will separate them later. When they are shiny, but not burnt (this takes careful watching and decisiveness) remove from heat.
  6. Place the Burnt Sugar Almonds on a parchment lined baking sheet and using two spoons, separate the almonds if they stick too much together. Either let them cool completely or serve them while warm.
Auf dem Photo sieht man links die Gebrannten Mandeln und rechts die Lebkuchen Biscotti (mein Rezept dafür findet man hier).

Allerdings kann diese Leckerei auch zu Hause hergestellt werden, falls gerade kein Weihnachtsmarkt in der Nähe stattfindet. Die Zutatenliste ist kurz und die Gebrannten Mandeln sind einfach herzustellen. Alles, was man braucht, sind ein paar Zutaten, die man sicherlich vorrätig hat und etwa 20 bis Minuten Zeit.


Gebrannte Mandeln

Zutaten für die Mandeln
  • 200 Gramm rohe, ganze Mandeln 
  • 200 g weißer Zucker 
  • eine Prise feines Meer Salz 
  • 1/2 Vanilleschote oder 3 TL Bourbon (oder selbstgemachter) Vanillezucker 
  • 125 ml Wasser 
  • 1 EL Zimt ("Ceylon" Zimt aus Sri Lanka) 

Außerden benötigt man
  • einen schweren Topf, NICHT Antihaft
  • einen Holzlöffel 
  • ein Backblech mit Backpapier ausgelegt

Zubereitung der Mandeln
  1. Das Vanillemark aus der Vanilleschote kratzen und mit dem Zucker mischen. Beiseite stellen (man kann den Rest der Vanilleschote in ein Glas mit Zucker geben, damit diese ihr Vanillearoma an den Zucker abgibt) ODER: Man nimmt 3 TL Bourbon Vanillezucker.
  2. Zucker, Salz, Wasser und Zimt in einem schweren Topf geben. Mit dem Holzlöffel rühren und auf mittlerer Hitze zum Kochen bringen, bevor man die Mandeln hinzufügt.
  3. Die Mandeln vorsichtig in die kochende Zucker-Wassermischung geben. Bei starker Hitze kochen und rühren, bis das Wasser verkocht ist. Der Zucker wird nach einigen Minuten trocken sein und die Mandeln werden grau-bräunlich aussehen. Weiter rühren, damit die Mandeln nicht am Topfboden anbrennen. 
  4. Auf mittlere Hitze herunterschalten damit der Zucker nicht allzu schnell braun wird oder anbrennt. Wenn man stetig weiter rührt, erwärmt sich der trockene Zucker wieder und beginnt zu schmelzen. Da er wegen der Zugabe von Zimt schon bräunlich ist, kann es ein wenig schwierig sein zu sehen, wann er zu braun wird. Deswegen muss man die Mandeln auf jeden Fall rühren und nochmals rühren, damit sie gleichmäßig gebräunt werden und der Zucker gerade so viel schmilzt, dass die Mandeln glänzend werden. 
  5. Die fertigen Gebrannten Mandeln aus dem Topf auf ein mit Backpapier ausgekleidetes Backblech geben und vorsichtig trennen (falls sie zu sehr zusammen kleben). Erkalten lassen oder noch warm genießen.



These Burnt Sugar Almonds certainly evoke memories of my childhood and Christmastime...

They will make delicious gifts and keep well. If you plan on giving them as gifty, you can best place them in small cookie tins or small festive cellophane bags.

If you do not enjoy eating almonds, you can make this recipe using nuts of your choice. I usually make a batch with hazelnuts and I have also successfully made this recipe with walnuts, hazelnuts, peanuts or even sunflower seeds.
Die Gebrannten Mandeln erwecken sicherlich Erinnerungen an meine Kindheit und die Weihnachtszeit...

Die Mandeln eignen sich wunderbar als Geschenke – am besten in festliche Cellophan-Beutel oder kleine Keksdosen verpackt. 

Wenn man nicht so gerne Mandeln isst, kann man dieses Rezept auch mit anderen Nüssen zubereiten. Ich nehme auch gerne Wallnüsse, Haselnüsse, Erdnüsse oder sogar Sonnenblumenkerne.



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